Български черги и кукерски маски

Месец януари е един от месеците в годината изпъстрен с най- много празници свързани с българските народни обичаи и традиции.
Седмицата от 11 до 15 януари 2022 година ние - в група "Врабче" посветихме на народното творчество и обичаи. Децата слушаха разкази, народни приказки, изпълняваха народни песни и танци, оцветяваха и апликираха пъстри български черги и кукерски маски. Според преданията кукерите носят късмет, плодородие и благоденствие, гонят злото, за да може да възтържествува доброто.

Децата се постараха да направят маските да изглежда грозни и страшни, за да прогонят и болестите, и всичко лошо от нашите домове. С огромно старание апликираха и проект на пъстра българска черга, защото колкото по-шарена е чергата, толкова повече радост ще има в къщата.
Българският фолклор е неизчерпаем източник на добродетели и ни кара да се гордеем, че сме българи.

Да научим децата ни да възприемат народното творчество и да го ценят е наша цел и отговорност.

maski-
maski-
maski-
maski-
maski-
maski-
maski-
maski-
maski-
maski-
maski-
maski-
maski-
maski-
maski-
maski-
maski-
maski-
maski-
maski-

„Бяла зима в Осогово“

Над тополки, над ели
ситен сняг вали, вали
и рекичката бъбрива
в снежен,нежен пух се скрива.

През долчини, през била
Баба Зима е дошла.
Бяла зима ветровита,
мило кима и ни пита:

— Имате ли вече всички
ръкавички и шейнички?
А ушанки и ботушки,
да ви пазят от вихрушки?
Георги Авгарски


Всеки сезон идва със своята красота. Най-красива през зимата е гората, която ни очарова със своята снежна белота и приказност.
Днес (11 януари 2022 година) с децата от група „Врабче“ апликирахме зимни картини на тема:  „Бяла зима в Осогово“ - вдъхновени от магията и страхотна красота на зимната гора.

В почивните дни много от децата са открили тази зимна красота в Осоговската планина и точно тази красота, за която с ентусиазъм разказаха, заблестя от творбите им.

Вижте ги:

zima-
zima-
zima-
zima-
zima-
zima-
zima-
zima-
zima-
zima-
zima-
zima-
zima-
zima-
zima-
zima-

 

Богоявление – един от най-големите и най-древните християнски празници

Светъл ден. Кръщение.
Божи ден. Богоявление.
Празник. Вяра и надежда.
Мъжко хоро се подрежда.
Да извади от водата кръста.
После нека се прекръстим!
Свети Дух земята озари
и греха ще се изкупи отпреди.
Празник е в душите и сърцата.
Живи да са ви на всички имената!
Биляна Дар

На 6 януари православната църква отбелязва Богоявление. На този светъл празник бе посветен и урока по религия на 6 януари 2022 година в група " Врабче".
С разказа си госпожа Ивелина Николова – преподавател по религия, провокира интереса на децата към един от най-големите и най-древните християнски празници. Тя запозна децата със същността на празника, библейската история и традициите свързана с него. Децата с интерес слушаха разказа как на този ден Йоан Кръстител покръства Исус Христос във водите на река Йордан.
Благодарим на госпожа Ивелина Николова, която със своя професионализъм и отношение към децата, за пореден път ни доближи до християнските традиции и добродетели.
Здраве и благоденствие на всички през новата 2022 година!

vodi4a-
vodi4a-
vodi4a-
vodi4a-
vodi4a-
vodi4a-
vodi4a-
vodi4a-
vodi4a-
vodi4a-
vodi4a-

Весели игри с любимите ни плодове!

За мъничко се спри,
нещо вкусничко,
витаминозно си хапни.
С енергия се зареди
и смело с игрите продължи.
Правилно се храним тук
с мляко, плод и зеленчук.
Сочни ябълки ядем
и без болести растем!
Весели игри и коледни елхи
с любимите ни плодове!

Грижата за здравето на децата е основна цел, която се осъществява и чрез схеми „Училищен плод“ и „Училищно мляко“. Целта е още от най-ранна възраст децата да придобият трайни здравословни хранителни навици, да разберат колко е важно спазването на здравословен режим на хранене.
Днес /20.12. 21г. / отново с децата от група „Врабче“ беседвахме за ползата от храненето с пресни плодове и зеленчуци, за това през кой сезон какви плодове и зеленчуци се отглеждат и консумират в прясно състояние.
Провокирани от „Приказка за здравословното хранене“, децата оцветиха пъстри картинки на плодове и зеленчуци. След това увлекателно занимание, си организирахме и весели игри, където малките палавници не само се забавляваха, но и разбраха колко важно е да различават вредните от полезните храни, да правят правилен избор на храна, която е здравословна за човешкия организъм.

За всички нас – педагози и родители е ясно, че точно детската възраст е най-подходяща за създаване на здравословен модел на хранене и ежедневно се стремим да работим за изграждане и поддържане на здравословен стил и условия на живот и за поведение, благоприятстващо здравето.

sladki-
sladki-
sladki-
sladki-
sladki-
sladki-
sladki-
sladki-
sladki-
sladki-
sladki-
sladki-
sladki-
sladki-

Ех, че радост!

Дядо Коледа намина
днес във детската градина
със подаръци дузина
зарадва всички таз година.

В навечерието на Коледа се случват всякакви вълшебства, но най-голямото вълшебство е самият Дядо Коледа. Една от първите спирки от коледното пътешествие на добрия белобрад дядо бе на 17 декември 2021 г. при децата от група „Врабче“. В очакване на приказния гост малките палавници бяха подготвили много песни, стихчета и танци.
Ех, че радост! Дядо Коледа донесе първи коледни подаръци за децата от група „Врабче“
Възхитен от чудесните изпълнения, Дядо Коледа зарадва децата с много подаръци. Той дълго аплодира танца на нежните снежинки и стиховете и песните на талантливите деца. Пожела им здраве и весели игри.

radost-
radost-
radost-
radost-
radost-
radost-
radost-
radost-
radost-
radost-
radost-
radost-
radost-
radost-
radost-
radost-
radost-
radost-
radost-
radost-