Здравна беседа

Моите ръчички
много са мънички -
вече не палуват,
цветенце рисуват…
Моите крачета -
палави момчета -
скачат и танцуват,
весело лудуват…

Зъбките ми бели
как са заблестели -
бисерчета греят,
песнички си пеят…
Колко е красиво
детството игриво,
а децата са игриви,
когато са щастливи…
Лиляна Андреева

На 20.01.2023г. на гости на децата от групите "Ежко","Щурче","Зайче "и "Врабче "беше Камелия Стефанова-медицински специалист към отдел "Здравеопазване" на община Кюстендил.
По много интересен и забавен начин тя запозна децата с основните части на човешкото тяло.Децата с огромен интерес слушаха и отговаряха на поставените им въпроси.Те показаха колко много знаят,за което получиха и награди.
Благодарим на г-жа Стефанова и с огромно нетърпение я очакваме отново,за да ни представи още по-интересни теми за малките любознайковци!

telo-
telo-
telo-
telo-
telo-
telo-
telo-
telo-
telo-
telo-
telo-
telo-
telo-
telo-
telo-
telo-

Закаляване на детето през зимата

Здравна беседа за зимното закаляване на детето изнесе медицински специалист Валя Рангелова на 18.01.2023 г.в група "Зайче". Това е дейност заложена в плана на методично обединение ОС.
По време на беседата бе даден отговор на въпроса: Защо да закаляваме детето? Защото това е най-сигурната превенция срещу острите респираторни инфекции, простудни заболявания и тези на дихателните пътища. Медицинският специалист даде отговор на въпроса: "Какво включва закаляването през зимата": разходки с промяна на часовете, въздушни бани при 5-10 градуса, обтриване със сняг и пързаляне по пистите със ски и шейни.
Закаляването е чудесен начин за предпазване на децата от болести, оказва положителен ефект върху съня и апетита и позволява на детето да расте здраво и жизнено. В ДГ редовно се провеждат закалителни процедури

zakalavane-
zakalavane-
zakalavane-
zakalavane-
zakalavane-

Прозорче към света

Бъдни вечер
Бъдни вечер е, дари любов!
Бъдни вечер, тих снежец се стели,
Бог ни дава своя благослов,
който иска сам ще го намери.

Кога, ако не сега четем книги с коледна и новогодишна тематика. Учителите от група  "Зайче" извадиха коледните книги на видно място и всеки ден малчуганите от групата слушат приказка в различни режимни моменти.
На 21 декември 2022 г. истории и стихове с коледна тематика прочете майката на нашето момиче Явора Начева. Това е дейност заложена в годишния план на детската градина. Защото има нещо специално в коледните и новогодишни истории, които носят топлина и се фокусират върху семейството, грижата и традициите.
Когато децата растат във вълшебния свят на приказките, те са по щастливи. Ежедневното четене на приказки обогатява речника, развива въображението и мисленето, допринася за емоционалното им развитие.

tradicia-
tradicia-
tradicia-
tradicia-
tradicia-

 Коледна работилница в група "Зайче"

Елхичке зелена,
в гората родена,
с дъх чуден на
прясна смола
и с тънички листи
тъй нежни и чисти,
на гости при нас си дошла.

В група "Зайче" освен че грее коледна елха, греят и безброй усмивки.
 На 15.12.2022 г. децата, техните родители и екипът от групата се превърнаха в джуджета - помощници в творческа коледна работилница. Рецитирахме стихове, пяхме песни, танцувахме, творихме и се потопихме в духа на Коледа.
Благодарим на нашите родители за прекрасния творчески дух и атмосфера, както и за прекрасните творения за коледния базар.

gree-
gree-
gree-
gree-
gree-
gree-
gree-

Спектакъл и среща с Дядо Коледа

Дядо Коледа пристига
с чувал на рамо.
Куп играчки за децата
носи в торбата.
И с усмивка весела
и блага всекиму 
с дар дарява!

 Децата от група "Ежко ","Щурче ", "Зайче "и "Врабче " с много вълнение посрещнаха Дядо Коледа. Той пристигна на 14 декември 2022 година, засмян и натоварен с голям чувал, пълен  с дългоочакваните подаръци. ,

Посрещането на Дядо Коледа бе силно емоционално преживяване за малчуганите.След Коледния спектакъл "СУМАТОХА В КОЛЕДНАТА НОЩ се състоя специалната среща на децата с белобрадия старец, който раздаде подарък на всяко дете и се снима за спомен с тях.
Ето вижте:

nosi-
nosi-
nosi-
nosi-
nosi-
nosi-
nosi-