Skip to main content

Детска градина "Еделвайс" Кюстендил

"Вълшебна Коледна приказка"

karton 11Елхичке зелена,
в гората родена,
с дъх чуден на
прясна смола
и с тънички листи
тъй нежни и чисти,
на гости при нас си дошла.

Леда Милева

karton 12Коледа е един от най- чаканите и вълнуващи празници за всички деца. Така е и в нашата група "Зайче".
С вълнение и много радост те се включиха в празничната подготовка.
Празничното настроение цареше в групата през първата седмица на декември 2023 година , но най - вълнуващо бе при украса на елхичката. Грейналите светлини засияха върху усмивките на всички деца в очакване на добрия старец Дядо Коледа.
Нека красотата на зимата, с милото ехо на коледните песни и образа на любимите хора в душата ни донесе здраве, удовлетворение, любов и щастие.

Ето вижте нашите щастливи деца:

karton-
karton-
karton-
karton-
karton-
karton-
karton-
karton-
karton-
karton-
karton-
karton-

  • Created on .

Да опазим природата

reciklirane 2От вкъщи във контейнера и после в камион.
Депата за сортиране очакват тон след тон.
Във цех за преработка вълшебството е живо-
отпадъците просто прераждат се красиво.

reciklirane 1На 06 декември 2023 г. г-жа В. Стоянова представи презентация на тема: "Какво знаем за опаковките?" на децата от групите: "Зайче" и "Врабче". Това даде  възможност децата да демонстрират разбиране и усвояване на темата "Да опазим природата",  която е заложена в годишния план на МО "Околен свят".

reciklirane 3Презентацията ангажира вниманието към различни важни въпроси за разделното събиране на отпадъци. Беше подкрепена с доказателства за производство на различни изделия от вторични суровини в специални инсталации.

С усърдие и прецизност децата оцветиха картинки с наименованието "Път на рециклиране" и слушаха песнички със заглавия в съответствие на темата.

Ето вижте:

 

reciklirane-
reciklirane-
reciklirane-
reciklirane-
reciklirane-
reciklirane-
reciklirane-
reciklirane-

  • Created on .

"Животните през есента"

lisaОт рева му
кой ли не трепери,
кой по сила
с него ще се мири?
По величие е пръв,
ненадминат царя    .....
Що е то ? (лъв)

lisa 8В края на месец ноември 2023 година децата от група " Зайче" апликираха с природни материали - дейност от плана на Методично обединение "Околен свят" на тема: "Животните през есента".
Разнообразните природни материали като семена, шишарки и ядки са чудесни за използване като творчески дебют.
Интересно и забавно е за всички деца е да се докоснат и работят с природни материали.
Ето и най-забавните моменти от работата на децата в групата:

lisa-
lisa-
lisa-
lisa-
lisa-
lisa-
lisa-
lisa-
lisa-

  • Created on .

Ден на четенето

golemite 1През 2023 г., в третия петък от ноември се поставят основите на Деня на четенето в България. Организира се от Фондация "Четене", Фондация "Детски книги" и Сдружение "Книги и четене". Мотото - четенето дава възможност - вдъхнови децата от група "Зайче" да прекарат време в компанията на книгите и ученици от 5а клас на Първо основно училище гр. Кюстендил с класен ръководител г-жа Е. Чамова. Учениците дойдоха в уречения час и с голямо желание прочетоха любими приказки на малките "зайчета". Те от своя страна разказаха на своите гости любими свои приказки.
С тази инициатива се цели да се насочи вниманието към четенето, като фундаментален процес за развитието на грамотността, трупането на знания и усвояването на умения.

Четенето дава възможности!

golemite-
golemite-
golemite-
golemite-
golemite-
golemite-
golemite-

  • Created on .

Ден на добротата и приятелството

moga moga 5По повод изминалите дни 13 ноември- Международен ден на доброто и 16 ноември-Международен ден на толерантността, децата от група "Зайче" поканиха ученици от ПГСС" Свети Климент Охридски" гр. Кюстендил и тяхната учителка г-жа Е. Маноилова за съвместна инициатива.

Г-жа В. Стоянова представи пред учениците и децата "Наръчник на добротата" като даде отговор на следните въпроси: "Какво означава да бъда добър?"; "Как мога да бъда истински приятел?"; "Какво мога да направя, ако някой не е добър с мен?". След това децата и техните нови приятели разискваха върху въпросите: "Защо трябва да бъда мил с околните?"; "Как мога да бъда по добър/а с околните?" и "Защо е важно да се учат децата на доброта от малки?

В екип дете и ученик се подготвиха тематични послания, които оформени като листа на дърво, бяха закачени на символичното "Дърво на приятелството". Срещата продължи с играта "Азбука на толерантността", като с всяка буква от азбуката бяха подготвени думи - емоционални състояния характеризиращи толерантността.

Изводът до който стигнаха децата и техните гости бе: "Независимо от етнос, култура и образование всички деца сме равни помежду си."

moga-moga-
moga-moga-
moga-moga-
moga-moga-
moga-moga-
moga-moga-
moga-moga-
moga-moga-

  • Created on .