Skip to main content

Детска градина "Еделвайс" Кюстендил

Движим се безопасно!

Днес - 24 ноември 2021 година децата от група "Зайче" преминаха безопасно по пътното платно и се стравиха отлично с отборните игри по БДП.
Концепцията за възпитанието и обучението по безопасност на движението по пътищата в детската градина и българското училище е записано, че обучението по БДП трябва да се разглежда като неделима част от цялостното образование и възпитание на личността, започвайки от ранна възраст на детето и съпътствайки го през цялото му развитие. То е сред приоритетите на Министерството на образованието и науката.

Създаването на оптимални условия за това обучение е свързано с изграждане на ситуирана пътна среда в детските градини (интерактивни площадки), осигуряване на учебни помагала и дидактични материали, квалификация на педагогическите специалисти и редица други дейности.
В условията на нашата детската градина обучение по БДП се извършва непрекъснато в различни форми на педагогическо взаимодействие. Глобалната цел на възпитателно-образователния процес по БДП изисква у децата до II (III. IV) група да се изградят елементарни представи и понятия за пътното движение и начални умения за безопасно придвижване като пешеходци.
В Учебната програма за възпитание и обучение по безопасност на движението по пътищата в детската градина тази глобална цел се конкретизира, както следва:
Развиване на сензориката на децата (възприемане и различаване на цветове и форми, движение, анализиране на информация от светлинни и звукови сигнали);
Да различават улично платно, тротоар;
Да знаят кой къде се движи;
Да знаят, че не трябва да се движат сами;
Да знаят къде е опасно да се движат и защо;
Да умеят да се ориентират в елементарна пътна ситуация;
Да спазват определени правила при движение;
Да знаят къде е опасно и безопасно да се играе;
Да умеят да се придвижват самостоятелно на къси разстояния;
Да правят елементарни констатации на наблюдавана пътна ситуация;
Да търсят и откриват пътни знаци и сигнали за пешеходците.

Ето вижте:

urok-
urok-
urok-
urok-
urok-
urok-
urok-
urok-
urok-
urok-
urok-
urok-
urok-
urok-
urok-
urok-
urok-
urok-
urok-
urok-
urok-
urok-
urok-
urok-

  • Created on .