Skip to main content

Детска градина "Еделвайс" Кюстендил

Сурваки

Сурва, весела година
догодина до амина.
По Йордановден да има
люта снеговита зима!
По Гергьовден из нивята
дъжд да напои житата!
По Петровден благо слънце
да погали всяко зрънце!
Та Кръстовден да ни свари
със препълнени хамбари!
Сурва, весела година
догодина до амина!

В първите часове на новата година започва обичаят Сурва (Сурваки). Във всеки дом влизат сурвакарите – групи от малки момчета – деца, или по-големи – ергени-сурвакари – само от “силния” пол. И едните, и другите обаче задължително носят сурвачки, и едновременно със сурвакането момците сурвакари изричат благословии на всеки от семейството, започвайки от най-стария.

Правенето на традиционна сурвачка е стар български обичай. Тя се прави в последните дни на декември. Какво има на нея: прави се единствено от дряново клонче за здраве, дълголетие и мъдрост. Слагат се стари монети за материално благополучие, пуканки и други семена за берекет, сушени плодове-за плодородие, както и вълнени червени и бели конци за здраве. Счита се, че сурвачката трябва да престои една нощ на прозореца или пред вратата, за да прогони бедите и злините. След като приключи сурвакането, сурвачката трябва да се остави там, където не може да бъде достигната от човек.

Мили деца,

Нека сега, когато сме в пандемия и се борим с вируса КОВИД 19,  да се опитаме да направим суровачки, като спазим традициите и се подготвим с много радостно настроение да посрещнем Новата 2021 година!

surva4ka-
surva4ka-
surva4ka-
surva4ka-
surva4ka-

  • Created on .