Skip to main content

Детска градина "Еделвайс" Кюстендил

Национална програма „УСПЯВАМЕ ЗАЕДНО“

„Магията на билките“

Магията на билките“
Да тръгваме по витата пътечка, да заредим домашната аптечка
със билки чудновати, лековити, децата да растат честити.
Да пренесем във къщи аромата от полето ширно и гората
и заменим лекарствата с листенца, с плодове и дъхави цветенца.

 На 13 май 2022г. в детска градина „Еделвайс“ с децата от група “Звънче“ се проведе празник под надслов „Магията на билките“. Пременени в пъстри костюми, децата изпълниха празнична програма със стихове, песни и танц. Беше проведена и викторина по темата, в която малките звънчета показаха колко много са научили за лечебните растения – къде растат, как се събират и съхраняват, за какво се използват и колко полезни и ароматни са те!
Този празник е част от дейността по проект Национална програма „Успяваме заедно“ Модул 2 „Иновативна детска градина“–„ Красотата навсякъде живее.“

Под ръководството на своите учители децата отгледаха разсад и засадиха в създадената по проекта билковата градина- маточина, мащерка, лайка, розмарин, лавандула, босилек, мента, салвия, риган. Децата засадиха много цветя и храсти и придобиха практически знания и умения за отглеждането на растения и за грижливо отношение към заобикалящия ги природен свят.
Специални гости на празника бяха старши експерт по приобщаващо образование Лалка Илиева, М. Атанасова– директор на детската градина, С. Златанова– зам. директор, родители и учители.

magia-
magia-
magia-
magia-
magia-
magia-
magia-
magia-
magia-
magia-
magia-
magia-
magia-
magia-
magia-
magia-
magia-
magia-
magia-
magia-

  • Created on .

Спортен празник "Здраве чрез движение"

На 27 април 2022г. в детска градина „Еделвайс“ се проведе спортен празник под надслов „Здраве чрез движение“. В спортното събитие взеха участие деца от група „Звънче“, група „Катеричка“ и група „Мечо“. Децата със своите учители подготвиха състезателни игри и с нетърпение очакваха да чуят сигнала „Старт“, за да покажат своите спортни качества. В спортната програма бяха включени още демонстрация на спорта карате, тренировки и двигателни упражнения на новите спортни уреди и пособия, всичко се случи под звуците на подходящо музикално оформление.

Спортният празник е част от дейността по проект Национална програма „Успяваме заедно“ Модул 2 „Иновативна детска градина“ и изпълнение на ПМС № 46/ 19.03.2020 г.
В края на празника всички групи получиха почетни грамоти и медали от директора на ДГ „Еделвайс“- г- жа М. Атанасова.

dvijenie-
dvijenie-
dvijenie-
dvijenie-
dvijenie-
dvijenie-
dvijenie-
dvijenie-
dvijenie-
dvijenie-
dvijenie-
dvijenie-
dvijenie-
dvijenie-
dvijenie-
dvijenie-
dvijenie-
dvijenie-
dvijenie-
dvijenie-
dvijenie-

  • Created on .

Продължаваме да работим по НП "Успяваме заедно"

През учебната 2021/2022 година в ДГ ще работи по НП "Успяваме заедно" - Модул 2 „Иновативна детска градина“
Желанието на екипа на детската градина е да се изгради зона за отглеждане на растения, в която децата да могат да се научат сами да засаждат билки и цветя. Билковата градина ще представлявапространство за експериментиране с природни материали на открито и закрито, които да позволяват на децата да учат чрез преки наблюдения.Опитно-практическата работа и системните грижи, които ще полагат децата помагат за развитие на познавателните им способности.
През прехода от предучилищна в училищна възраст децата се нуждаят от интензивен двигателен режим.Двигателната активност е в основата на здравословния начин на живот, а това означава здраве.Чрез двигателната дейност децата придобиват нови, необходими за тях двигателни навици и умения.
Основните цели на този проект са:
· Въвеждане на децата в света на природата и формиране на интерес и любов към нейната красота.
· Изграждане на среда за насърчаване на игровата двигателна дейност като средство за стимулиране на двигателната активност на детето.
· Повишаване физическата дееспособност и подобряване на двигателните качества на децата и здравословния им статус.
· Приобщаване на родителите за участие в реализирането на проекта.

Основни дейности са:
· Създаване на билкова градинка ,,Красотата навсякъде живее”
· Създаване на кът ,,Здраве чрез движение“

Подтикнати от необходимостта на децата от разнообразни дейности на открито, както и осигуряване на здравословна среда за отглеждане и възпитание особено във време на епидемии този проект обхваща допълнителните форми на педагогическо взаимодействие по ОН "Околен свят” и "Физическа култура”.

  • Created on .

Полезна среща

На 27.05.2021г. в гр."Щурче"се проведе среща с психолога Снежана Кокалинска и родителите на децата.Инициативата бе във връзка с проекта "Хубаво е в детската градина"и една от заложените дейности"Училище за родители".Темата на срещата бе адаптирането на децата в детската градина.

psiholog-
psiholog-
psiholog-
psiholog-
psiholog-
psiholog-
psiholog-

  • Created on .

"Великденска работилница"

Идва този празник весел
шарени яйца донесъл.
Ще си избера яйце
със юначно сърчице,
със черупка като камък
и червено като пламък.
С него сляза ли на двора
всички други ще преборя !

На 26 април 2021 година двора на нашата детска градина се превърна  в "място" за боядисване на великденски яйца. С цел заздравяване на емоционалната свързаност и хармония в отношенията на възрастните с децата, родителите от група "Щурче" заедно с учителите участваха в арт- терапия "Великденска работилница". Хубавото време навън, както и помощта на родителите спомогнаха бързо и красиво да се подготвят великденските яйца, а децата научиха за традициите и народните обичаи, свързани  с  празника.
Дейността е по проект "Успяваме заедно", модул "Хубаво е в детската градина".

rabotilni4ka-
rabotilni4ka-
rabotilni4ka-
rabotilni4ka-
rabotilni4ka-
rabotilni4ka-
rabotilni4ka-
rabotilni4ka-
rabotilni4ka-

  • Created on .